Het brandweerpersoneel is samen in actie om de brand te blussen.

Het ontstaan van S2N 

Ralph Potappel is geboren met de brandweer in zijn bloed. Toch nam hij niet meteen de beslissing om bij de brandweer te gaan. Na zijn opleiding en een baan in de financiële sector kwam Ralph erachter dat hij toch het brandweervak wilde proberen. Dat vond hij uiteindelijk zo leuk, dat hij nooit meer gestopt is. S2N bestaat inmiddels meer dan 10 jaar en Ralph Potappel heeft nog steeds de dagelijkse leiding over de organisatie, die bestaat uit meer dan 100 mensen.

Het brandweervoertuig.

Vader Potappel was brandweerman, waardoor Ralph al van jongs af aan bij de brandweer betrokken is geweest. Ook zijn broer is bij de brandweer gegaan. Ralph had er in het begin echter niks mee en daarom is hij eerst in de financiële sector gaan leren en werken. Al snel kwam hij erachter dat dit beroep niet voor hem was weggelegd. Zijn vader vertelde hem dat de brandweer van Rotterdam mensen tekort kwam. Zo is Ralph in 2001 begonnen bij Brandweer Rotterdam.

Broederschap bij de brandweer

Ralph merkte al snel dat hij de brandweer heel erg interessant vond. Vooral het samenwerken en samenzijn met zijn collega’s vond hij erg leuk.

Ralph: ‘Je bent toch 24 uur met elkaar. Dit betekent dat je samen sport, eet, kookt, enzovoorts, maar ook dat je met elkaar veel meemaakt. Bij de brandweer, vooral in Rotterdam, ben je betrokken bij soms toch best heftige incidenten. Doordat je dat soort dingen met elkaar meemaakt, verwerk je dat met elkaar. Er is echt sprake van verbroedering binnen de brandweer. En het helpen van mensen geeft natuurlijk ontzettend veel voldoening.’ 

Ralph heeft bijna 13 jaar bij de beroepsbrandweer gewerkt en was tot 2021 vrijwilliger bij de kazerne van Ouddorp. Ralph was toen alweer 20 jaar brandweerman.

Taner en Ralph begonnen in 2009 samen het bedrijf Safey Services Nederland, nu beter bekend als S2N.

Het échte begin van S2N

Ralph was inmiddels al een tijdje bij de brandweer aan het werk toen hij in 2007 Taner Kaplan ontmoette. Taner en Ralph hadden meteen een goede klik. Ralph werkte diensten van 24 uur, waarna hij 48 uur vrij was. Taner opperde om in de vrije tijd ook als brandwacht te gaan werken. Dit leek Ralph een goed idee en vanaf die tijd werkten de mannen ook veel samen als brandwacht op ZZP-basis en werden door een detacheringsbedrijf uitgezonden. Na enige tijd begon het te kriebelen en kregen zij een idee; ‘Brandwachten op de juiste plek en de juiste tijd neerzetten, dat moeten wij toch ook wel kunnen?’ De gedachte werd werkelijkheid toen de mannen begin 2009 begonnen met het bedrijf Safety Services Nederland, nú beter bekend als S2N.

Zij kochten een bakwagen , die samen met hun collega brandweermannen in de vrije tijd werd omgebouwd tot een mobiele BHV-unit voor het geven van BHV-trainingen.

Slaapkamer als kantoor

De mannen begonnen klein, met een tot kantoor verbouwde slaapkamer in Ralph’s appartement in Rotterdam-Zuid als locatie. Ralph detacheerde voornamelijk brandwachten en deed het papierwerk en Taner gaf BHV-trainingen bij verschillende bedrijven. Ralph en Taner gebruikten de kennis en relaties die zij bij de brandweer hadden opgedaan. Beiden bleven zij ook nog in dienst bij Brandweer Rotterdam. De kostenstructuur was erg laag, waardoor de prijzen ook laag konden blijven en de opdrachten bleven komen. Toen de heren in 2011 een grote opdracht van de rechtbank Rotterdam binnenhaalden, konden zij een bakwagen kopen, die samen met hun collega brandweermannen in de vrije tijd werd omgebouwd tot een mobiele BHV-unit voor het geven van BHV-trainingen.

Het kantoor van S2N Lübeck in Barendrecht.

S2N groeide uit haar jasje

S2N groeide hard en het werd tijd om een kantoor te zoeken en te vertrekken uit Ralph’s appartement. Ralph en Taner vonden een kantoorruimte aan de Driemanssteeweg 646 te Rotterdam. Het kantoor had echter weinig parkeerplaatsen en dit was erg onhandig als klanten of zakenrelaties langskwamen. De beslissing was dus snel genomen toen Taner in 2012 een weer groter kantoor vond aan de Lübeck in Barendrecht.

S2N en The Safety Network

S2N had te veel detacheerbare ZZP’ers in haar bestand voor de opdrachten die binnenkwamen. Dit veranderde toen Jan Looij, directeur van TSA Safety Services, contact opnam met Ralph. TSA had veel vraag naar de inzet van brandwachten, maar te weinig mensen beschikbaar. S2N kon deze mensen wel leveren en zo ontstond de samenwerking tussen S2N en TSA. Uiteindelijk werd directeur-eigenaar van TSA, Rody Degeling, ook mede eigenaar van S2N. Hieruit ontstond in 2013 het samenwerkingsverband TSA Safety Group. Door deze stap heeft Ralph, hoe moeilijk hij dat ook vond, de beroepsbrandweer vaarwel gezegd en is toen fulltime gaan werken aan de opbouw van S2N.

De naam van het samenwerkingsverband veranderde, nadat nog meer veiligheidsbedrijven (o.a. Apply, Inprevo en Jonkman) zich erbij aansloten en in 2018 werd The Safety Network officieel gelanceerd. Later sloten ook FL Beveiliging en Alert  aan.

S2N wilde zich meer gaan focussen op de detachering van brandweerpersoneel en besloot in 2019 te stoppen met het geven van BHV-trainingen. The Safety Network blijft groeien en S2N maakt samen met de andere partners en opdrachtgevers dankbaar gebruik van de kennis en kunde die The Safety Network te bieden heeft.

The Safety Network heeft een nieuw kantoor nummer 174.

En weer werd er verhuisd

The Safety Network ging in 2019 op zoek naar een pand in Rotterdam waar meerdere partners in één gebouw samen konden werken. Vooral voor S2N was dit hard nodig, omdat de ruimte in Barendrecht wederóm te klein werd voor het personeel wat er werkt. De Driemanssteeweg kwam weer in beeld. Dit keer was het Driemanssteeweg nummer 174. Dit is het pand waar S2N nu nog steeds gevestigd is en waar Inprevo, partner uit The Safety Network, in maart 2020 met haar BHV trainingscentrum bij ingetrokken is. Sinds 2021 werken ook de collega's van TSA Rental Sales & Maintenance op de locatie in Rotterdam. 

Naast de hoofdlocatie in Rotterdam, beschikt S2N sinds 2018 ook, samen met 2 andere partners van The Safety Network (TSA en Inprevo), over een kantoorlocatie in Amsterdam. 

De kantoorlocatie in Amsterdam van The Safety Network (TSA en Inprevo).
S2N beschikt aan de Driemanssteeweg over een leuk café, wat een gezellige plek is om een zakelijke bak koffie of borrel te drinken.

S2N anno nu

S2N detacheert brandweerpersoneel (waaronder manschappen, bevelvoerders en gaspakdragers) aan bedrijfsbrandweren in de industrie, maar ook aan de overheidsbrandweer middels de Flexkazerne. Ook levert S2N rijksgediplomeerde brandwachten en Emergency Rescue Teams. S2N heeft momenteel om en nabij 100 man in dienst en een grote flexibele schil.

De mensen van S2N werken door heel Nederland en het grootste deel van het personeel werkt buiten, bij de klant, op de projecten. Maar veel buitendienstmedewerkers komen regelmatig voor of na hun diensten op de koffie in Rotterdam voor een praatje en om hun belevenissen te delen. S2N beschikt aan de Driemanssteeweg over een leuk café, wat een gezellige plek is om een zakelijke bak koffie of borrel te drinken. Sinds kort is er een ook een tafeltennistafel, waar tijdens pauze gebruik van kan worden gemaakt.

Dat gevoel van broederschap bij de brandweer, heb ik ook bij S2N. Ik probeer dit ook over te brengen op de mensen. Ik help zelf ook nog wel eens mee bij een klus en dit zorgt ervoor dat ik dingen hoor en zie die ik anders niet zou horen. En iedereen is natuurlijk altijd welkom om even een praatje te komen maken op kantoor. Zo probeer ik te laten zien dat we bij S2N alles samen doen en door samen te werken heel veel kunnen bereiken.
Ralph Potappel - Directeur S2N

Wil jij meer van ons weten?

Neem contact op

Waarmee kunnen wij u helpen?

Neem contact op