Industrieel Manschap, Veiligheidsfunctionaris en ERT

Arno (24)

Industrieel Manschap, Veiligheidsfunctionaris en ERT

Arno wilde van kinds af aan al brandweerman worden en dat is nu gelukt door S2N

''Meegaan op uitrukken en mensen helpen, dat is waar ik het voor doe''

Brandweerman worden. Dat was van kinds af aan mijn droom. Toen ik 12 werd, meldde ik mij direct aan bij de jeugdbrandweer. Daar werd ik op mijn 18e assistent jeugdleider en ben ik ook jurylid geweest bij een aantal jeugdbrandweerwedstrijden. Na mijn school werd ik stratenmaker. Omdat ik te ver van de kazerne vandaan werkte, kon ik helaas niet bij de vrijwillige brandweer blijven en daar geen diploma’s halen.

Mijn droom bleef. Maar zonder brandweerdiploma’s kon ik ook niet in de industrie aan de slag. Toen zag ik de vacature van S2N. Zij boden een baan mét opleidingstraject tot brandweerman. Ik heb direct mijn kans gegrepen en schreef me in voor de meet en greet. Daar sprak ik met medewerkers die mij gelijk het gevoel gaven dat ik hier thuishoorde. Ze waren enthousiast, open en hadden veel interesse in mij. Ik was dan ook blij te horen dat ik geselecteerd was voor de selectiedag.  

De selectiedag was pittig, maar ook een hele leuke en goede training. Ik heb ervaring met testen als deze, dus ik wist zo ongeveer wat me te wachten stond. Dat mijn werk fysiek zwaar is hielp mij. Al was het hardlopen best pittig. Toch heb ik het gehaald en werd mij kort daarna verteld dat ik aan de opleiding mocht beginnen. Daar heb ik uiteraard een biertje op gedronken.  

Met 6 anderen startte ik in januari de opleiding. Eerst begonnen we met de ERT-opleiding (Emergency Rescue Team). Ik leerde hoe ik mensen red uit besloten ruimtes. Daarna volgde BBMS (Bedrijfsbrandweer en Manschap) op het oefencentrum. In 4 weken werd ik getraind op industriebranden en binnenbrandbestrijding. Vervolgens werd ik opgeleid tot veiligheidsfunctionaris en mag ik gecontroleerde branden stoken. Ook word je (fysiek) getest. Hoe reageert mijn lichaam met en zonder ademlucht? Wat gebeurt er als ik in ademnood raak? En ik moet alle tools uit mijn hoofd kunnen gebruiken.

Voorlopig is de opleiding klaar en doe ik volop ervaring op in het veld. Ik word ingezet op verschillende locaties, zoals oefencentra. Aan het eind van het jaar volgt een cursus om o.a. auto’s open te knippen. Ik werk 32 uur per week met af en toe avond-, nacht of weekenddienst. Ik heb het prima naar mijn zin en wil graag bij de Flexkazerne ingedeeld worden. Dan word ik op verschillende plekken ingezet waar extra brandweerprofessionals nodig zijn. Meegaan op uitrukken en mensen helpen, dat is waar ik het voor doe.

Ook werken bij S2N?

Stuur een bericht

Waarmee kunnen wij u helpen?

Stuur een bericht