De bevelvoeder is aanwijzingen aan het geven.

Wat is een brandwacht?

‘Wat is een brandwacht?’ is een vraag die regelmatig gesteld wordt in de veiligheidsbranche. De term brandwacht gaat al vele jaren mee en kan tot verwarring leiden. Want welke veiligheidsfunctionaris is nou nodig voor welke situatie? Want elke functie lijkt Brandwacht te heten. Maar, hoe zit het nou in elkaar? Bij S2N maken we onderscheid tussen de volgende functies:

1: In risicovolle omgevingen waar incidenten kunnen plaatsvinden of waar incidenten kunnen escaleren, is het noodzakelijk dat er veiligheidspersoneel aanwezig is dat toezicht houdt op de veiligheid. Normaliter wordt deze functie veiligheidswacht genoemd. Deze veiligheidswacht houdt bijvoorbeeld veiligheidstoezicht bij werkzaamheden in een industriële omgeving, zoals een fabriek of scheepswerf. De veiligheidswacht is ook in staat om eerste hulp te verlenen en beginnende branden te blussen. Binnen deze groep bestaan er ook verschillen. Zo zijn er ook de functies buitenwacht, heetwerkwacht of areawacht. Onze partner TSA Safety Services levert deze veiligheidsfunctionarissen.

2: Wanneer een geïnstalleerde brandveiligheidsvoorziening, zoals een sprinkler of een brandmeldinstallatie tijdelijk niet werkt of in onderhoud is, dienen mensen ingezet te worden met een brandweerdiploma. Deze brandweermensen kunnen direct daadkrachtig ingrijpen als er een calamiteit is. In het verleden waren dat Rijksdiploma’s, vandaar ook de naam Rijksgediplomeerde brandwachten. Deze medewerkers hoeven niet per se meer aangesloten te zijn bij een brandweerkorps. Een Rijksdiploma blijft altijd geldig en verloopt dus niet. Tegenwoordig heet zo’n opleiding anders, namelijk manschap A of B en zal de term Rijksgediplomeerd brandwacht langzaam uitsterven.

S2N kiest ervoor om bij deze werkzaamheden altijd volwaardige brandweermensen in te zetten. Deze functionarissen worden bij ons dan ook manschappen genoemd. De manschappen zijn medisch gekeurd en verplicht aangesloten bij een brandweerkorps binnen een Veiligheidsregio waardoor ze altijd geoefend blijven voor het uitoefenen van hun taak.

3: Daarnaast zijn er manschappen werkzaam bij de bedrijfsbrandweren en overheidsbrandweer. Om de bezetting en paraatheid te borgen levert S2N manschappen, als er bijvoorbeeld tekorten zijn in een bepaald korps. Naast deze manschappen levert S2N o.a. de volgende functies:

  • Gaspakdragers

  • Chauffeurs/Pompbedieners

  • Bevelvoerders

  • Instructeurs

Ook deze functionarissen zijn ook altijd medisch gekeurd en geoefend. Welke brandwacht nodig is, hangt af van de mogelijke risico’s en van de eisen van de overheid. Dus wat is nu een brandwacht?

  • Een veiligheidswacht houdt toezicht op de veiligheid in een omgeving met risico’s op incidenten. Veiligheidswacht nodig? Schakel dan onze partner TSA Safety Services in.

  • Als in een bouwwerk de brandveiligheidsvoorzieningen (sprinklers of brandmeldinstallatie) tijdelijk niet werken, in onderhoud zijn of in storing zijn, zet S2N volwaardige brandweermensen in. Deze heten manschappen. Ook als een bouwwerk tijdelijk voor een ander doeleinde gebruikt wordt, dan normaal, bijvoorbeeld bij evenementen, wordt vaak een brandwacht geëist. S2N zet dan manschappen in. 

  • Bij de overheidsbrandweer en bij bedrijfsbrandweren zijn manschappen in dienst. S2N levert deze volwaardig gekeurde en geoefende functionarissen als er een probleem in de bezetting is.

Meer weten of een brandwacht nodig? S2N is 24 uur per dag beschikbaar voor je aanvragen en binnen twee uur kunnen we overal in Nederland mensen inzetten. 

Stuur een bericht

Waarmee kunnen wij u helpen?

Stuur een bericht