De bevelvoerder kan leidinggeven aan manschappen op het gebied van technische hulpverlening en waterongevallen, gevaarlijke stoffen en brandbestrijding.

De bevelvoerder

De bevelvoerder bij de brandweer is de leidinggevende van een basisbrandweereenheid, de tankautospuit, ook wel TS genoemd. De bevelvoerder kan leidinggeven aan manschappen op het gebied van technische hulpverlening en waterongevallen, gevaarlijke stoffen en brandbestrijding.

Wat zijn de werkzaamheden van een bevelvoerder?

Bij kleine en middelgrote inzetten is de bevelvoerder de leidinggevende bij het incident en bepaalt de inzet van de mensen en van de middelen.

Tijdens het aanrijden naar het incident zit de bevelvoerder voorin de TS en heeft de bevelvoerder al contact met de meldkamer. Hij ontvangt de benodigde informatie over het incident en vraagt eventueel om bijstand van andere brandweereenheden of ambulancepolitie of andere hulpverleningsorganisaties. Hij draagt de informatie over aan de manschappen en geeft hen eigen taken voor en tijdens  de inzet. 

Zijn er grotere incidenten en komen er meerdere brandweereenheden, dan geeft de Officier van Dienst (OVD) leiding aan de verschillende bevelvoerders en zorgt voor de communicatie met de meldkamer. Bijna altijd is de basiseenheid met een bevelvoerder als eerste ter plaatse. De bevelvoerder maakt dan een eerste plan van aanpak naar aanleiding van een verkenning.

De bevelvoerder zorgt ook voor de personele en de materiƫle nazorg en zorgt voor de administratie rondom het incident. Ook zorgt hij voor de evaluatie rondom het incident zodat iedereen elke keer weer leert en het niveau steeds hoger wordt.

Hoe herken ik een bevelvoerder?

De bevelvoerder zit voorin het voertuig naast de chauffeur. Hij was vroeger te herkennen aan de rode schouderstukken met de letters BV op de uitrukjas en aan zijn witte helm.

Tegenwoordig verschillen de kenmerken van de bevelvoerder per regio. Feit is dat de bevelvoerder meestal een gele helm draagt net als de manschappen en duidelijk herkenbaar is aan de rode flappen of andere tekens op zijn uitrukjas.

Bevelvoerder word je niet zomaar! Daar gaat een pittige opleiding aan vooraf.

Een bevelvoerder heeft na het afronden van de leergang Manschap, ook de leergang Bevelvoerder gevolgd, die een doorlooptijd van 5 maanden heeft en bestaat uit verschillende studieblokken. Tijdens de leergang Bevelvoerder worden theorielessen gevolgd en wordt virtuele enscenering op de computer gedaan. Ook voert de toekomstige bevelvoerder diverse leerwerkplekopdrachten uit binnen zijn eigen brandweerkorps. Kort voor het praktijkexamen brandbestrijding wordt er nog vijf dagen achter elkaar praktisch getraind. Het examen bestaat uit 3 theorietoetsen, een praktijksimulatie Brandbestrijding en een computersimulatie Technische Hulpverlening en Incidentbestrijding Gevaarlijke Stoffen.

Komt u tijdelijk bevelvoerders tekort en wilt u geen vaste medewerkers aannemen, dan kunt u bij S2N terecht voor bevelvoerders. S2N fire & resue detacheert bevelvoerders en manschappen voor korte of voor langere termijn. Onze mensen zijn volledig opgeleid voor hun functie en voldoen aan de Leidraad Oefenen. Zij zijn allen ook nog repressief actief bij een vrijwillig brandweerkorps en medisch gekeurd.

Op dit moment zijn er Bevelvoerders van S2N voor lange termijn actief bij een aantal petrochemische bedrijven in zowel dagdienst als 24-uursdienst en draaien volledig mee met de bedrijfsbrandweerploeg.

Heeft u een bevelvoerder nodig? Klik op onderstaande button.

Neem contact op

Waarmee kunnen wij u helpen?

Neem contact op